Pagina 1 van 1

derde onderhandelingsronde cao

Geplaatst: 24-05-2011 13:47
door marliespeeters
Supermarkten erkennen structurele problemen naleving cao
23-05-2011
Arie van der Pijl
0 reactiesFNV Bondgenoten heeft in de vierde onderhandelingsronde op 23 mei 2011 aangegeven dat we pas over de inhoud van de voorstellen willen praten als de werkgevers erkennen dat er structurele problemen zijn met de naleving van de cao. Ook moeten er gepaste maatregelen afgesproken worden om de misstanden op te lossen. Tot en met het derde overleg werd er gesproken door de kruideniers over incidenten !!!!!!
Eindelijk erkennen de supermarkt werkgevers nu dat er een probleem is met de structurele naleving van de cao. FNV Bondgenoten wil dat de CNI (cao nalevings instrument) meer bevoegdheden krijgt en op verzoek van een werknemer, werknemersorganisatie een onderzoek kan laten instellen door een onafhankelijke commissie naar het niet naleven van de cao. De werkgevers willen daar nog over nadenken en wijzen dit voorlopig af. Wel willen ze de werkgevers die bij herhaling in de fout gaan een sanctie opleggen.

Medewerkers kennen het CNI nog te weinig en zullen dus meer hun klacht neer moeten gaan leggen bij het CNI.

FNV Bondgenoten heeft na 28 maart ruimschoots de tijd genomen om het net nog een keer op te halen. Gevolg dat de situatie nog erger is dan verwacht. Zeker erger dan de laatste onderzoeken naar naleving van de cao die in 2009 en 2010 zijn gehouden.

In 2009 kregen ongeveer 18% van de supermarktmedewerkers geen contractuitbreiding terwijl ze daar recht op hadden, in 2011 krijgt 84,4% geen contractuitbreiding. Daarmee verdwijnen dus de grotere contracten uit de supermarkten en worden deze herbezet door 12 uurs contracten of nog kleinere contracten. Medewerkers hebben recht op contractuitbeiding als ze meer dan 13 weken meer uren werken dan in hun contract vermeld staat.

De overwerktoeslag werd in 2009 voor 9% niet betaald. In 2011 krijgt 51,7% de overwerktoeslag niet betaald.

Ook het zogenaamde afhelpkwartiertje wordt nog steeds voor 36,5% van de medewerkers niet betaald. Dat was in 2009 36%. Juist in 2010 werd deze afspraak nog eens helder in de cao gezet dat : alle in opdracht van de werkgever gewerkte tijd moet worden uitbetaald in tijd of geld. Duidelijker kan het niet.

Als de bovenstaande punten naar tevredenheid zijn opgelost gaan we op 25 en 26 juli 2011 verder praten over de cao.

De onderwerpen waar we zeker afspraken over willen maken zijn:
1. Gelijk werk, gelijk loon. Alle medewerkers, Parttime, uitzendkracht of hulpkracht moeten onder alle artikelen van de cao vallen.

2. Afschaffen van de jeugdschalen. De 15 t/m 18 jarige moeten hetzelfde loon gaan krijgen wat nu een 18 jarige verdient.

3. De loonsverhoging zal tenminste de inflatie moeten dekken.

Heb je klachten over de naleving van de cao, meldt dit massaal bij het CNI